VVV ZUNDERT

076-5978590 | VVV Nieuwsbrief

Princenhage

Princenhage, nu een wijk van Breda, is een voormalig dorp tussen Rijsbergen en Breda. Het heeft nog een dorpskern met kerken en een raadhuis uit de tijd van Vincent van Gogh. Vincent liep vaak van Zundert naar Princenhage. De liefde voor de schilderkunst van Vincent werd hier vooral gevormd door zijn Oom Vincent. Deze Oom had een galerie aan huis in “Villa Mertersheim”, (Later in Den Haag en in Parijs; Goupil) Deze villa staat nog steeds op de hoek van de Haagweg en de Esserstraat. In zijn brief van 31-12-1876 vertelt Vincent dat hij nog in de “Roomsche kerk”(Martinus kerk) was geweest “Het was een mooi gezicht al die boeren en boerinnen met hun zwarte kleeren en witte mutsen, en de kerk zag er zo vriendelijk uit bij het avondlicht”. In de brief van 30-12-1877 schrijft hij “Pa moet nog te Prinsenhage preeken daar Ds Kuylman (Johannes Kerk) is gevallen en zich bezeerd heeft zoodat zijn arm uit het lid is, dus is hij niet instaat de beurt op oudejaarsavond te vervullen en heeft Pa aangeboden het te doen”….
De grootvader van Vincent; was evenals zijn vader predikant. Deze Vincent van Gogh was dominee van de grote kerk in Breda en leraar aan de KMA.
De graven van Oom Vincent en Tante Cornelie en die van Vincents grootouders liggen op de begraafplaats “Het Haagveld” aan de Haagweg in Princenhage.

Aankomende Evenementen

  1. Open Studio Artist-in-residence: Karina Beumer

    3 juli — 15:00 t/m 17:00
  2. Corso 2022

    4 september — 10:00 t/m 5 september — 17:00
 
Wees de eerste van je vrienden die dit leuk vindt!