(Her)ontdek Zundert
Al eeuwenlang wordt er in Zundert geschiedenis geschreven. Niet alleen als geboorteplek van Vincent van Gogh, de eeuwenoude landgoederen of het Bloemencorso.. Zundert vertelt ook het verhaal van Margriet van Laer, Willem Pastoors en het ontstaan van de boomteelt. En dan is er ook nog een verhaal over een kunstwerk van Peter Paul Rubens, wat tot op het moment van vandaag nog te aanschouwen is in Zundert. Om niet verdwaald te raken in deze historische verhalen, neemt een gids je tijdens de Zundertse Wandeling aan de hand langs monumenten en voert je door deze bijzondere geschiedenis.
Het corsomeisje
Het bloemencorso is al jaren een begrip in Zundert en ver daarbuiten. Bijna negentig jaar geleden werd deze traditie gestart, toen niet wetende dat het zou uitgroeien tot het grootste corso ter wereld. Wat dit betekent voor het dorp, welke tradities er door de jaren bij zijn komen kijken en hoe het nu zit met dat corsomeisje, wordt uitgebreid toegelicht tijdens deze rondleiding.
Margriet van Laer
De kleindochter van graaf Engelbrecht I van Nassau, Margriet van Laer, woonde op een prachtig landgoed in Zundert: Hof te Laer. Margriet had veel op met haar medemens: ze zette in haar testament dat met het geld dat ze achterliet na haar dood een gasthuis werd gebouwd voor de armen. Duik in het leven van Margriet van Laer, loop langs de plek waar ze gewoond heeft zie wat ze heeft nagelaten.
De tuintjes
Een wir war aan smalle paadjes, omheind door hoge beukenhagen, dwars door het centrum van Zundert. Dat zijn de Tuintjes. Het herinnert ons aan het rijke verleden van de boomteeltsector en waarschijnlijk heeft Vincent van Gogh hier vaak vertoefd. Al dwalend door deze smalle steegjes word je in het verleden gezogen.
Peter Paul Rubens
Wie binnenstapt binnen de Trudokerk, beseft waarschijnlijk niet dat je daar een kunstschat te vinden is. Om de oude kerk, die inmiddels is afgebroken, in te richten heeft men in 1802 een hoofdaltaar, twee zijaltaren en die beelden overgekocht van de St. Michielsabdij in Antwerpen. Tijdens de bouw van de nieuwe en huidige Trudkerk 1927 twijfelde men over de verplaatsing van dit altaar: past dit wel bij het vernieuwde interieur van de kerk? Gelukkig is het werk niet verloren gegaan, want dit werk is een ontwerp van Peter Paul Rubens, de wereldberoemde kunstenaar uit Vlaanderen.
Wat precies het verhaal is van dit kunstwerk en wat voor operatie het was om dit werk van Antwerpen naar Zundert te verhuizen wordt uitgebreid verteld tijdens het bezoek van de Trudokerk, wat absoluut het hoogtepunt is van deze wandeling.