Bezinningswandeling Ontmoet de stilte in jezelf

Abdij Maria Toevlucht is gelegen in een prachtig gebied. De trappisten leven er sinds 1899. Ora et labora; bidden en werken zijn de belangrijkste leefregels. Net als een aantal andere kloosters van deze orde is de voornaamste bron van inkomsten het trappistenbier dat binnen de kloostermuren wordt gebrouwen. De abdij zelf en het Sterrebos achter het klooster zijn gesloten voor publiek, respecteer aub de rust en de stilte in de omgeving.
 
De abdij is een plek van stilte en gebed. Er wordt weinig gesproken. Deze wandeling geeft een aantal handvaten om tot rust en bezinning te komen en leent zich daarom goed om alleen te lopen of in een klein gezelschap in stilte.
 
Parkeer bij de abdij en loop langs het kleine Mariakapelletje richting het zuiden, de abdij heb je dan aan je linkerhand, het kapelletje rechts. Volg de knooppunten: 92-60*-75-77-73-92. *bij knooppunt 60 kun je iets rechtdoor lopen om de theekoepel te bezichtigen die hoort bij het in 1818 gebouwde Landhuis de Moeren.
 
Deze wandeling is geschikt om (deels) op blote voeten te lopen. Blootsvoets wandelen laat je automatisch ‘aarden’, vertragen en tot rust komen. Loop (delen van) de wandeling langzaam. Ga eens zitten in het gras of tegen een boom als je daar zin in hebt.
 
TIP voor aanvang:
Neem voordat je start eerst tijd om aan te komen in de natuur. Zoek een mooi plekje bij het kapelletje bij knoopunt 92. Zet je voeten wat uit elkaar, zodat ze onder je schouders staan. Sluit je ogen indien je wenst. Haal een aantal keren bewust en diep adem. Hierdoor ervaar je automatisch meer rust en maak je contact met de plek waar je staat.
 
Tijdens de wandeling kun je met onderstaande reflectievragen en citaten aan de slag. Laat ze steeds rustig op je inwerken. Bepaal steeds zelf wanneer het tijd is voor de volgende vraag.
 
Reflectievraag 1  
Kenmerkend voor trappisten is de nadruk op zwijgzaamheid: ‘Wij zijn ervan overtuigd dat Gods Woord des te beter te horen is naarmate we het stil maken in onszelf.’ Wat hoor jij als je luistert naar je stilte en wat vertelt die je?
 
Reflectievraag 2  
De trappisten leven volgens de leefregel van Benedictus. Hierin is te lezen: ‘Het is tijd om uit de slaap te ontwaken. Laten we onze ogen openen naar het van God gegeven licht en ons oor te luisteren leggen bij de goddelijke stem die ons elke dag toeroept.’ Gebruik nu heel bewust je zintuigen. Wat zie je, hoor je, ruik je, proef je en voel je? En wat vertelt het je?
 
Reflectievraag 3 

Benedictus schrijft een uitgebalanceerd ritme van de dag voor, verdeeld over gebed, geestelijke lezing en meditatie en arbeid. Hoe is de balans in jouw leven met betrekking tot inspanning en ontspanning? Wat heb je nodig om dat te verbeteren of te behouden?
 
Reflectievraag 4
 
‘Ledigheid is de vijand van de ziel’, staat er in de leefregel. Wat geeft zin aan jouw bestaan? Indien je zinvoller zou willen leven, wat zou je dan willen doen? Welke stap kun je vandaag zetten om zinvoller te leven?
 
TIP na de wandeling:  
Leg je inzichten vast in een tekst, gedicht, tekening of schilderij.
De abdijwinkel is dinsdag t/m zaterdag geopend van 14.15-16.45 en zondag na de eucharistieviering van 11.00-11.50. De kerk is behalve tussen 12.30 en 14.00 uur open voor gebed.
 
 

Wandeling onder begeleiding van een gids

Wandeling Abdij Maria Toevlucht – trappistwandeling 
Wandel onder begeleiding van een gids van VVV Zundert in de omgeving van de abdij. Onderweg vertelt een gids over het klooster, de leefregels, het trappistenbier en de natuur. Na afloop is er de mogelijkheid voor een stil moment in de kerk en om de abdijwinkel te bezoeken of een trappist te drinken bij een van de uitspanningen in de omgeving van de abdij.  

Inschrijven en meer informatie: vvv@vangoghhuis.com