Loading Events

« Terug

Tentoonstelling Ruud van Empel ” Inventing Van Gogh”

14 augustus — 10:00 t/m 5 december — 17:00

| €7,50

Het Vincent van GoghHuis in Zundert presenteert een nieuwe tentoonstelling met nieuwe werken van beeldend kunstenaar Ruud van Empel. Speciaal voor deze gelegenheid heeft Van Empel zich ondergedompeld in de wereld van Van Gogh. Diens schilderijen van bloemstillevens, landschappen en portretten heeft hij door middel van fotofragmenten opnieuw gecomponeerd. Daardoor brengt hij Van Goghs kunst dichter naar de realiteit, terwijl die door zijn bewerkingen van vorm en lichteffecten toch heel esthetisch en dromerig blijft.

Inventing Van Gogh

Ruud van Empel heeft Van Goghs portret opnieuw uitgevonden. Niemand weet precies hoe Vincent er als volwassene werkelijk heeft uitgezien. Er zijn immers geen portretfoto’s van hem voorhanden van na zijn 19e levensjaar. We baseren ons idee van zijn uiterlijk hoofdzakelijk op zijn geschilderde zelfportretten, die onderling sterk verschillen. Van Empel heeft getracht Van Goghs portret te reconstrueren op basis van foto’s van diverse ‘look-a-likes’. Van de een heeft hij de neus en oren gebruikt, van de ander de ogen en het haar. Hij heeft de onderdelen geplaatst over bekende zelfportretten van Van Gogh. De nieuwe Vincents heeft hij gesitueerd in scènes die herinneren aan plekken uit zijn leven, zoals de Borinage, de Provènce en zijn studio. Daarbij heeft hij ook oude fototechnieken gesimuleerd. Voor wie niet beter weet, kan denken dat er weer onbekende fotografische portretten van Vincent van Gogh zijn opgedoken. In tegenstelling tot alle ‘deep fakes’ van Van Gogh getuigen Van Empels werken echter van bijzondere kwaliteit door zijn zelf ontwikkelde en bewerkelijke collagetechniek en unieke persoonlijke stijl.

Voor deze expositie vervaardigde Ruud van Empel ook een serie fotowerken naar aanleiding van landschappen en bloemstillevens van Van Gogh. Zo zijn er interpretaties te zien van ‘Zonnebloemen in vaas’, ‘Vlinders en klaprozen’, ‘Grasgrond’, ‘Bloeiende perzikboom’, ‘Wilde rozen met kever’ en ‘De oude taxusboom’. Uit deze motieven blijkt zijn sterke verwantschap met Van Gogh. Ze herinneren aan de streek van Brabant waar ze beiden opgroeiden. Het Zundert van Van Gogh ligt onder de rook van Van Empels geboorteplaats Breda. Ze delen dan ook de liefde voor de natuur in deze omgeving, in het toekomstige Van Gogh Nationaal Park.

Details

Start:
14 augustus — 10:00
End:
5 december — 17:00
Cost:
€7,50
Website:
www.vangoghhuis.com