Loading Events

« Terug

  • This event has passed.

Oude fruitrassen plukken en proeven bij biologische boomkwekerij

8 oktober, 2016 — 10:00 t/m 16:00

In Rijsbergen ligt een kleine natuuroase tussen de uitgestrekte landbouwvelden.
‘Op Goede Grond’ van Monique en Jack Groot is een kwekerij voor oude fruitrassen. Maar tegelijk is het een goed stukje grond voor heel veel andere leuke dingen, zoals workshops smeden en tin gieten of pizza’s bakken in de openlucht houtoven.
De boomgaard bevat zo’n 150 oude fruitrassen, zowel hoogstam als laagstam. Tussen de bomen wordt weinig gewied of geschoffeld, en er wordt beperkt gesnoeid. Hierdoor oogt het eerder als een natuurlijk fruitbos dan als een klassieke boomgaard. Deze biedt een schuilplaats aan allerlei dieren, zoals hazen, vele soorten vlinders en soms zelfs reeën.

Maar ‘Op Goede Grond’ is meer dan alleen een prachtig fruitbos. Zo is er ook de paddenpoel en de zelf aangelegde heuvel met daaronder een vleermuizentunnel.
Het terrein biedt veel mogelijkheden tot het ambachtelijk verwerken van natuurlijke materialen. Zo kan je leren vlechten met wilgentenen, een insectenhotel leren bouwen, wol verwerken tot allerlei gebruiksvoorwerpen, de heerlijkste taarten en jams leren maken en natuurlijk ook leren enten en snoeien. Monique en Jack hebben de vaardigheden in huis en delen deze graag! Deze zaterdag kunt u hier een voorproefje van beleven.
Wat kun je o.a. verwachten:
• Rondleidingen en uitleg over ‘Op Goede Grond’
• Koffie, thee en homemade taart (alleen al een goede reden om langs te komen)
• Determineren van fruit door Jan Woltema , pomoloog : heb je een fruitboom staan, maar weet je niet meer welk ras? Neem dan drie rijpe vruchten mee. Jan weet vrijwel altijd welk ras het is en waar dit ras vandaan komt.
• Pluk je eigen fruit voorraadje.
• Voorproefje van de workshops op Op Goede Grond
• En natuurlijk De Velt Boekenkraam.

Details

Date:
8 oktober, 2016
Time:
10:00 t/m 16:00

Venue

Op Goede Grond
Bigtelaar, tegenover nr. 1b
Rijsbergen,
+ Google Map
Website:
www.op-goede-grond.nl