Loading Events

« Terug

  • This event has passed.

Openstelling Zwarte Schuur Pannenhoef

15 mei — 11:00 t/m 16:00

| Free

De Zwarte Schuur op de Pannenhoef in Rijsbergen open elke derde zondag van de maand haar deuren, met de Negendoder, het Zilveren Boomkussen en vers brood.

Wat denk jij, zou hij al terug zijn? De Grauwe Klauwier.
Vorig jaar liet hij zich na 50 jaar afwezigheid weer bewonderen op de Pannenhoef.
En-passant bracht het koppel ook nog een stel jongen groot. Is dat bijzonder? Jazeker, dat is bijzonder, want de Grauwe Klauwier was boos. Boos omdat wij zijn leefgebied vernietigde en hem zijn voedsel, vooral grote insecten en reptielen, ontnamen.

Was het broedgeval van vorig jaar een toevalstreffer? Of is de Pannenhoef (en het Rondgors) door het uitgekiende beheer van het Brabants Landschap eindelijk weer in een conditie die een permanente vestiging van de Grauwe Klauwier garandeert? Spannend, zoals de natuur altijd spannend is.
De natuur kan ook wel eens wat luguber zijn. Negendoder, zo werd de klauwier vroeger genoemd. Het is een zangvogel met roofvogelambities. Zijn snavel is sterk en gekromd. Prima om zijn prooi open te scheuren. Maar zijn pootjes zijn zwak. Daarom spietst hij zijn prooi graag op doorns. Negen stuks, dan gaat hij pas eten, zo wil de legende.Van de trekvogels is de Grauwe Klauwier een latertje. Half mei komt hij pas uit zijn overwinteringsgebied.

Van een heel andere categorie, maar ook heel bijzonder, is het Zilveren Boomkussen.
Het lijkt wat op een paddenstoel of schimmel, maar het is een slijmzwam. Vooral bijzonder omdat ze een soort van geheugen schijnen te hebben. Deze tijd van het jaar moet het te vinden zijn op oude boomstronken.

Wil je mee op zoek naar deze en vele andere bijzonderheden? Kom dan a.s. zondag naar de Pannenhoef. Om 11.00 uur en om 14.00 uur vertrekken we vanaf de zwarte schuur voor een rondleiding met gids. Gratis natuurlijk. Net als het versgebakken brood uit de oven van het bakkershuisje. In de Zwarte Schuur is de tentoonstelling over het gebied te bekijken en schenken de gastvrouwen koffie en thee.

Het adres van de Zwarte Schuur is Pannenhoef 4 in Rijsbergen. Dit is met de fiets goed bereikbaar. Auto’s parkeren op één van de 4 parkeerplaatsen:

Vaartven (Pannenhoefsebaan Rijsbergen)
De Bak (Ettensebaan Zundert)
Lokkerberg (Oosteindseweg Rijsbergen)
De Ganger (Panhoefweg Zundert)

De Grauwe Klauwier in 2021 op het Rondgors. Fotograaf: Femke Roks

Details

Date:
15 mei
Time:
11:00 t/m 16:00
Cost:
Free
Website:
https://www.brabantslandschap.nl/actueel/activiteiten/openstelling-de-zwarte-schuur-15-5/