Loading Events

« Terug

  • This event has passed.

Open Monumentendag

10 september, 2017

Het thema ”Boeren, burger en buitenlui” moet iedereen wel aanspreken. Nostalgie en traditie vormen een goed uitgangspunt om het thema in beeld te brengen. Op verschillende locaties zijn exposities dan wel presentaties van oude ambachten te zien en mee te beleven.

In Wernhout houdt bakkerij Van Hassel open dag. Bezoekers kunnen met eigen ogen zien hoe ons dagelijks brood wordt gebakken. Met een fototentoonstelling over de historie van de bakkerij en familieoverzicht van de familie Van Hassel is het goed cultuur snuiven in Wernhout.

Vervolgens naar de Akkermolen, aan de Akkermolenweg in Zundert. Hopelijk is er deze zondag genoeg wind om de wieken van de molen te laten draaien. De traditionele manier om het graan van de boer tot meel voor het brood van de bakker, te vermalen. De molen zal vanwege de Nationale Molendag de hele dag in werking zijn.

Vanuit de dorpsfeesten Achtmaal een wandelingetje maken naar de Houtzagerij Herijgers aan de Van Lanschotstraat, en meebeleven hoe op authentieke wijze een boom tot meubelplank gezaagd wordt. Heel anders dan een druk op de knop van de houtzaagmachine. Uiteraard zijn de oude Buisse Heide; Het Atelier Roland Holst, de Herenkamer en de Angorahoeve te bezichtigen.

In Rijsbergen zijn in en rond de Karkooi van de Stichting Boerendag diverse presentaties van o.a. rietdekker Corné Daemen, dorsploeg de Vlegeldorsers, mobiele bierbrouwerij De Drie Heerlijkheden en de siersmederij van Rien van Steenhoven Bij goed weer is het goed toeven en proeven op het terras voor de Karkooi, aan de Tiggeltsebergstraat. Binnen in de Karkooi zijn de maquettes van de boerderijen van Frans Mathijssen te bewonderen. Een knap stukje huisvlijt om deze boerderijen nauwgezet, op schaal en alles met de hand na te maken. Kom kijken, en beleef het boerenerf van vroeger, compleet met hooimijt, opkamertjes, de frambozentubs, een manege en de was “op den bleek”.

Details

Date:
10 september, 2017