Loading Events

« Terug

  • This event has passed.

Lezing over Johan Barthold Jongkind

15 april, 2018 — 14:00 t/m 16:00

In twee lessen schetst kunsthistoricus Tom Molenaars het rusteloze leven van Johan Jongkind.
Na een afgebroken notarissenopleiding bezocht Jongkind de Tekenacademie van Den Haag. De onthulling van een ruiterstandbeeld zou de levensloop van deze jonge kunstenaar drastisch omgooien. Op uitnodiging kon hij naar Frankrijk, naar Parijs vertrekken en zat direct midden in de toonaangevende kunstwereld. Hij reisde o.a. naar Normandië, zwierf door Parijs, verbleef enkele jaren in Nederland vanwege schulden om zijn laatste jaren in Nevers door te brengen, zijn laatste verblijfplaats. Niet alleen vanwege zijn gezellige en charmante karakter, maar ook door zijn manier van kijken naar de wereld om hem heen alsmede zijn losse penseelstreken werd hij gewaardeerd door zijn collega’s. Hij zou op de jonge garde, die later onder de spotnaam impressionisten beroemd zou worden, een zeer belangrijke invloed uitoefenen.
In deze beide lessen komen we aan de hand van zijn chronologische levensloop zowel Nederlandse als Franse tijdgenoten tegen en de wederzijdse invloeden op elkaar. In de eerste les wordt aandacht besteed aan het tijdsbeeld en de kunstwereld, die het rusteloze leven van Jongkind een helder kader geven. In de tweede les staat de ontwikkeling van de kunst van Jongkind centraal: zowel zijn technieken (schilderijen, tekeningen, aquarellen en etsen) als zijn thema’s. Ook zijn ontmoeting met en grote invloed op de dan nog jonge Claude Monet komt aan de orde. Tot slot bespreekt Tom Molenaars de verschillen en overeenkomsten tussen Jongkind en Van Gogh; beide Nederlanders die door de Fransen als landgenoten zijn geadopteerd.
Misschien heeft Jongkind in Nederland niet die statuur en faam die hij in Frankrijk wel geniet, maar dat maakt een kennismaking met deze impressionistische schilder avant la lettre alleen maar spannender.

€ 10,- per les; € 15,- voor beide lessen ( op 22 april is er ook een les)
Vrienden van Van Gogh & Zundert resp. € 7,50 / € 10,-

Details

Date:
15 april, 2018
Time:
14:00 t/m 16:00
Website:
www.vangoghhuis.com

Organizer

Vincent van GoghHuis
Phone:
076-597 85 90
Email:
vincent@vangoghhuis.com
Website:
www.vangoghhuis.com

Venue

van Gogh Huis Zundert
Elisabethlaan 1a
Zundert, Noord-Brabant 4881 DA Nederland
+ Google Map
Phone:
+31 76 5978590
Website:
www.vangoghhuis.com