Loading Events

« Terug

  • This event has passed.

Lezing Heemkundekring “De drie heerlijkheden”: De vlucht uit Breda in mei 1940, feiten en achtergronden”

16 oktober — 20:00

In het kader van 75 jaar bevrijding wordt een lezing gehouden over “De vlucht uit Breda” Op 12 mei 1940 moesten alle inwoners van Breda de stad verlaten. Dit omdat verwacht werd dat de stad gebombardeerd werd. Het bleek een ware hel te zijn omdat de route via Rijsbergen, Zundert naar België precies de route was waarlangs Franse troepen oprukte naar het noorden. Zodoende kwamen de vluchtelingen terecht in schermutselingen tussen de Franse soldaten en overvliegende Duitse vliegtuigen.
Een gebeurtenis welke een grote impact heeft gehad in het begin van de Tweede Wereldoorlog. In een lezing op woensdag 16 oktober gaat Jan Schulten in op de feiten en achtergronden van deze vlucht uit Breda. Jan zal ingaan op het militair belang van Breda in 1940, het verloop van die strijd vanuit een Duitse en Franse invalshoek, de beslissing om de bevolking van Breda te evacueren en de uitvoering daarvan.

De lezing wordt gehouden in de zaal van Café Neefs aan de Molenstraat 129 te Zundert. De zaal is open vanaf 19.30 uur.
Hebt u kennissen die ook geïnteresseerd zijn in deze lezing en die geen lid zijn van de Heemkundekring, ook zij zijn van harte welkom. Zij betalen hiervoor een kleine bijdrage.

Jan Schulten werd aan de K.M.A. in Breda tot officier opgeleid en studeerde geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Van 1976 tot 1991 was hij docent Strategie en Militaire Geschiedenis aan de K.M.A. Hij publiceert regelmatig over militair-historische onderwerpen.

Details

Date:
16 oktober
Time:
20:00
Website:
https://www.dedrieheerlijkheden.nl/