Lezing: De luchtoorlog boven Brabant

28 april, 2016

De luchtoorlog boven Brabant en alle neergekomen vliegtuigen in de gemeente Zundert door Paul de Rooij.
Tijdens de tweede wereldoorlog zijn er in Noord-Brabant circa 1.000 vliegtuigen neergekomen waarvan er voor zover we nu weten 10 in de gemeente Zundert zijn terechtgekomen. Door de jaren heen zijn er veel gegevens verzameld over deze vliegtuigen en hun bemanningen. Veel zijn neergeschoten door een Duitse nachtjager, dat dit geen toeval is weten we nu ook.
De vliegtuigen waren slachtoffer van een geraffineerd netwerk van Duitse luchtverdediging in Nederland, en vooral in Brabant, door de ligging tussen England en Duitsland. Indrukwekkend zijn de verhalen van de bemanningsleden die deze crashes overleefden die met hulp van omwonenden en het lokale verzet uit handen van de Duitsers wisten te blijven. Om alle facetten van deze oorlog te belichten zal ook aandacht worden besteed aan de organisatie van de Duitse luchtverdediging in Nederland en van de strategie van het Britse “Bomber Command” die de bomen dag en nacht naar de doelen in Duitsland dirigeerde. Paul de Rooij is vrijwilliger in het Militair Historisch Museum, zijn kennis is krijgshistorie in het algemeen, voor ons heeft hij speciaal de luchtoorlog boven onze regio onderzocht.

Voor leden van de Heemkundekring De Drie Heerlijkheden is de entree gratis, niet leden betalen €5,-.

Aanvang lezing 19.30 u.

28 april, 2016