Loading Events

« Terug

  • This event has passed.

Landkunst op de Buisse Heide

9 september, 2016 t/m 30 oktober, 2016

Van 9 september t/m 30 oktober 2016 wordt voor de vijfde keer de buitenexpositie Landkunst op de Buisse Heide georganiseerd. Kunstenaars Leonard van Munster, Ronald van der Meijs, Luk van Soom, Iris Hofland en schrijvers Anne Vegter en Elfie Tromp verbleven een tijdlang als artist-in-residence op de heide en maakten werk dat een plek krijgt langs de bestaande gedichtenroute van Henriette Roland Holst. Op vrijdag 9 september om 15:00 uur vindt de opening plaats in de Herenkamer in Achtmaal.

Vincent van Gogh wandelde in zijn jeugd regelmatig over de Buisse Heide. De inspiratie die deze plek hem bood, zien we terug in zijn latere schilderijen. Het echtpaar Henriette en Richard Roland Holst maakten er aan het begin van de twintigste eeuw een artistieke buitenplaats van. Ze ontvingen tal van gasten uit de wereld van de politiek, kunst en literatuur. De aantrekkingskracht van het landgoed op natuur- en cultuurliefhebbers is nu nog even sterk als toen. De Herenkamer, de Angorahoeve en het atelier van Roland Holst zijn in oude glorie hersteld. Natuurmonumenten zorgt voor behoud en herstel van het natuurgebied en beschermt de dierenpopulatie. Van zonsopkomst tot zonsondergang is het landgoed opengesteld voor wandelaars.

Langs de gedichtenroute van Roland Holst organiseren het Vincent van GoghHuis, bkkc en Natuurmonumenten de buitenexpositie Landkunst op de Buisse Heide. Hedendaagse kunstenaars en schrijvers laten zich opnieuw inspireren door dit bijzondere landgoed. Leonard van Munster ontwierp een eiland waar denkbeeldig een bootje ligt aangemeerd van de dichter Herman Gorter. Als ode aan Van Gogh, het boerenleven en de natuur heeft Ronald van der Meijs een installatie gemaakt van melkbussen die klanken voortbrengen. Iris Hofland laat een klimop een oude boom ‘beschermen’. Luk van Soom maakte vogelnestjes met zilveren krullen als lok-trompetten. Gedichten van Anne Vegter (Dichter des Vaderlands) en Elfie Tromp staan verspreid langs de route. Bovendien zijn Tromps verhalen over de ‘Monsters van Roland Holst’ te beluisteren in de theekoepel. Tegenover de Herenkamer valt ook nog de sculptuur van natuurkunstenaar Will Beckers te bewonderen die hij ter gelegenheid van het 125ste sterfjaar van Van Gogh aan deze plek heeft geschonken.

De landkunstroute is verkrijgbaar bij het Vincent van GoghHuis Zundert.
Informatie: www.landkunst.nl

Details

Start:
9 september, 2016
End:
30 oktober, 2016

Venue

Herenkamer
Roosendaalsebaan 19
Achtmaal,
+ Google Map