Het planten van Kruiseiken:

29 november — 15:00

In maart 2020 is het precies 100 jaar geleden dat het boek “ Bijdragen tot de kennis der geschiedenis van Zundert en Wernhout” van de schrijver Prof. Mr. Henri van der Hoeven is uitgebracht. Hij bood het aan, aan Koningin Wilhelmina die het boek in dank aanvaarde. Dit feit wordt herdacht door een heruitgave van het oorspronkelijke boek, aangevuld met een leeswijzer van Karel Leenders. Een samenwerking tussen de Stichting Hooghe Heerlickheyt Wernhout en de Drie Heerlijkheden. Zij vonden de familie van der Hoeven en de drukker van toen Vorsselmans bereid hieraan mee te werken. De heruitgave van het boek wordt een evenement. Door de beide Heemkundekringen is een compleet programma gemaakt dat recht doet aan de inhoud van het boek. Dat programma is gestart met een lezing op 10 september jl. en er volgen nog drie. Wij hebben

Van der Hoeven 20-20: Een belangrijke activiteit is het planten van de Kruiseiken.

In het verre verleden werden bomen vaak gebruikt als grens aanduiding. Men merkte deze bomen met een kruis, dat met een mes werd ingekerfd. De meest voorkomende bomen daarvoor waren eiken, vandaar de naam kruiseik.

De grens werd bepaald d.m.v. de natuur, waarbij landschapselementen; zoals sloten, bomen en gebouwen een rol speelden. Liep een sloot kronkelend, dan liep de grens daar ook kronkelend. Lange tijd was het gebruikelijk dat de schout en de schepenen van de beide dorpen de grens gingen schouwen. Men liep de grens in zijn geheel na (schouwen), om vast te stellen of de grens nog juist was en waar de knikpunten lagen. Van iedere schouwing werd een akte opgemaakt, waarin vooral de knikpunten werden vastgelegd. In Wernhout liep de grens langs het “rulleke”een sloot op het Tereik waarlangs meerdere eiken stonden vandaar de naam Tereik. De eik op de grens van de Lentsebaan en het Tereik in België was een herkenbaar grenspunt.

In de middeleeuwen (500-1500 na Chr.) hadden veel adellijke heren en abdijen bezittingen en patronaatsrechten in verschillende plaatsen of dorpen. Via deze rechten had men invloed op wie er pastoor werd in een plaats, parochie. Door eigendommen te hebben van boerderijen verkreeg men inkomsten, want een deel van de opbrengsten van de boerderij moest in de vorm van cijns (belasting) worden afgedragen.

Rijsbergen behoorde in 1154 tot het Hof van Sombeke te Bouchout uit Lier met bezittingen en het patronaatsrecht. Later was het bezit van de St. Bavo-abdij te Gent. Jaarlijks bezocht de proost (abt) van de abdij in oktober Zundert en Rijsbergen om daar hun belastinggeld op te halen en de zaken van patronaatsrecht te bespreken. De proost ging eerst naar Zundert en was in gezelschap van 6 mannen te paard en 6 man te voet en de nodige jachthonden en jachtvogels. In Zundert kreeg men onderdak, eten en drinken. Na het bezoek aan Zundert trok men naar Rijsbergen alwaar men halt hield op de grens van Zundert en Rijsbergen bij de Kruiseik te Tiggelt. Daar werden zaken besproken aangaande belastingen en andere rechten voor het komende jaar. De Kruiseik werd ook de Sombeekse gerechts eik genoemd. Ook in Rijsbergen werd men goed ontvangen met eten en drinken, want men wilde de heren graag gunstig stemmen. Uit “Heerlijk Oord Tiggelt, door José Buiks-Hendrickx.

Tijdens Groot Groen Plus op do. 3 oktober om 14.00 uur zijn door Treeport symbolisch 2 mini eiken in pot door de bestuursvoorzitter, de heer Bὃmer, van Treeport aangeboden aan het projectteam. Toon van den Berg nam ze als voorzitter van de projectgroep “van der Hoeven 20-20” in ontvangst en maakte tevens van de gelegenheid gebruik om ons project “van der Hoeven 20-20” toe te lichten en te promoten voor publiek en aanwezige pers.

Het planten van de werkelijke grote bomen, 2 stuks, zal plaats vinden op vrijdag 29 november a.s. Op die dag wordt er een eik geplaatst bij de grensovergang Lentsebaan waar vele eiken stonden vandaar de naam Tereik en om 15.00 uur aan de Oude Postbaan op de grens van Zundert en Rijsbergen. Dit gaat gepaard met enige ceremonie, waarvoor wij een aantal mensen hebben uitgenodigd, o.a. de Burgemeester en Wethouder van de gemeente Zundert. U bent als belangstellende ook van harte welkom. De kruiseik op Wernhout/Tereik zal op dezelfde dag met minder ceremonie worden geplant. Beide bomen worden opgenomen in het gemeentelijk register van monumentale bomen, ze worden ter plekke overgedragen aan de gemeente als nieuwe eigenaar. Ook zullen de kruiseiken worden voorzien van informatiebordjes.