Loading Events

« Terug

Expositie Suze Robertson & Marenne Welten – Naast Van Gogh:

12 oktober, 2019 — 10:00 t/m 26 januari, 2020 — 17:00

Vincent van Gogh Huis in Zundert heeft een nieuwe de tentoonstelling ‘Suze Robertson & Marenne Welten – Naast Van Gogh’. Deze expositie vormt onderdeel van de expositie ‘De heks van Dongen – Een kunstenaarsdorp in de 19e eeuw’ in Stedelijk Museum Breda.

‘Vrouwelijke Van Gogh’
Suze Robertson (1855-1922) was een tijdgenote van Vincent van Gogh. Al tijdens haar leven werd ze beschouwd als zijn vrouwelijke evenknie. Hun onderwerpen en schilderstijl zijn vergelijkbaar. Soms wordt Robertson zelfs‘virtuozer dan Van Gogh genoemd’. Professor August Allebé schreef over haar: ‘De schilderijen van Suze Robertson doen aan als geschilderd door een vrouw op een barricade, werkelijk emotioneel door dapperheid’. Ondanks dat is zij nog steeds veel minder bekend dan Van Gogh. Ze verdient beslist meer aandacht en met deze tentoonstelling wil het museum dat bewerkstelligen.

De verwantschap tussen Robertson en Van Gogh ligt er ook in dat ze beiden in Brabant hebben gewerkt en daar het boerenleven vastlegden. Van Gogh in Zundert, Etten-Leur en Nuenen, Robertson in Dongen, Etten-Leur en Heeze. Terwijl de werken die Suze Robertson vervaardigde in Dongen op de expositie in Breda getoond gaan worden, zal in het Van Gogh Huis haar werk uit Etten-Leur en Heeze te zien zijn. Bijzondere aandacht komt er voor de portretten van haar kindermeisje ‘Pietje’ uit Leur, die behoren tot haar krachtigste werken. Liesbeth Brandt Corstius koos in het Rembrandtjaar ‘Pietje op boerenstoel’ als een van haar favorieten bij de verkiezing van ‘het mooiste schilderij van Nederland’.

Actuele waarde
Naast de relatie tot Van Gogh, wordt het werk van Suze Robertson ook gespiegeld aan dat van een hedendaagse kunstenaar. Zowel voor de expositie in Breda als die in Zundert is Marenne Welten (1959) uitgenodigd te reageren op het werk van haar voorgangster. De indringende portretten van Welten tonen eenzelfde expressie en diepgang als de Brabantse boerenfiguren en de meisjesportretten van Robertson.

Haar meest recente project Play Yesterday heeft als onderwerp de geschiedenis van het Noordoosten van de VS, in het bijzonder de immigratie vanuit Europa vanaf de 17e eeuw. Aanleiding tot het project was haar verblijf in New York in 2016, het lezen van het boek Barkskins van Annie Proulx en boeken met oude foto’s van de kolonisten en indianen.

‘In het bijzonder fascineerde mij de portretten van kolonisten voor en in hun nieuwe zelfgebouwde ‘huis’. Soms was het niet meer dan een kuil in de grond (a sod house) met een paar planken als dak. Wat mij raakt is de worsteling van deze mensen met elementaire zaken zoals onderkomen, voedsel en overleven. Ze zijn gekomen om het onherbergzame land te bewonen, te bewerken en te bezitten, maar het land lijkt de nieuwkomers te verteren. De gezichten waarop de ontberingen af te lezen zijn, zijn zo knoestig en rauw als het landschap zelf. Het zware en harde leven staat in hun gezichten gekerfd. De mens in alle naaktheid van het bestaan. Het zou kunnen dat het deze naaktheid is, van alle frutsels ontdaan, wat de schilders in Dongen zochten en inspireerden.’

Details

Start:
12 oktober, 2019 — 10:00
End:
26 januari — 17:00
Website:
www.vangoghhuis.com