Loading Events

« Terug

  • This event has passed.

Expositie van GoghHuis – Robert Zandvliet

29 maart, 2015 t/m 7 september, 2015

Let op! Het Vincent van GoghHuis is op maandag gesloten!

Robert Zandvliet (Terband, 1970) behoort tot de meest succesvolle Nederlandse schilders van dit moment. Hij gaat voort in de traditie van schilders als Vincent van Gogh en Willem de Kooning. Als een van de weinigen durft hij zelfs de uitdaging aan om het werk van zijn beroemde voorgangers tot uitgangspunt te nemen voor eigen(tijds) nieuw werk. Zo deed hij onder meer met Van Goghs laatste doeken ‘Boomwortels’ en ‘Korenveld met kraaien’.
Van Goghs ‘Korenveld met kraaien’ is lang beschouwd als zijn laatste schilderij, gemaakt kort voordat hij zichzelf in de borst schoot. Het toont de korenvelden bij Auvers-sur-Oise met opvliegende kraaien. Zandvliet heeft tot tweemaal toe dit onderwerp als uitgangspunt genomen voor enkele grote schilderijen. Voorafgaand heeft hij een uitgebreide serie voorstudies getekend in potlood en pastel. Deze voorstudies toont hij voor het eerst op de expositie in het Vincent van GoghHuis ter gelegenheid van het Van Goghjaar 2015, met als thema ‘125 jaar inspiratie’.
Uit de laatste periode van Van Gogh stamt nog een werk dat Zandvliet fascineert: ‘Regen in Auvers’. Ook dit is – evenals ‘Boomwortels’ en ‘Korenveld met kraaien’ – een panoramische voorstelling. Speciaal voor de tentoonstelling in het Vincent van GoghHuis zal Zandvliet op groot formaat (450 x 144 cm) een interpretatie schilderen van dit werk. Met name het regen-effect vormt hierbij een bijzondere schilderkunstige uitdaging. Van Gogh inspireerde zich aanvankelijk op Japanse prenten (Hiroshige) toen hij regen ging verbeelden. Later werd de “regen in schuine strepen” niet alleen een technische uitdaging, maar ook een uiting van zijn temperament en mogelijk zelfs een melancholisch verlangen naar zijn geboortegrond. Door de keuze van juist dit schilderij benadrukt Zandvliet in staat te zijn het werk en de geest van Van Gogh te doorgronden.
Openingstijden:
dinsdag t/m vrijdag van 10.00 – 17.00 uur
zaterdag en zondag van 12.00 – 17.00 uur

Details

Start:
29 maart, 2015
End:
7 september, 2015

Organizer

Vincent van GoghHuis
Phone:
0765978590
Email:
vincent@vangoghhuis.com
Website:
www.vangoghhuis.com

Venue

Vincent van GoghHuis
Markt 27
Zundert,
+ Google Map