Expositie in de Weegreyse

1 augustus — 14:00 t/m 17:00

| €5,00

” Van Bleekneusje naar bengel, de Krabbebossen in vogelvlucht”

Naast de vaste expositie verzorgt De Weeghreyse drie- tot viermaal per jaar een variabele tentoonstelling.

Stichting Erfgoed JUZT is al jaren schatbewaarder van de bijzondere geschiedenis van de Krabbebossen en haar opvolgers. De medewerkers van stichting Erfgoed Juzt houden deze herinneringen in stand door het historisch materiaal te bewaren en ten toon te stellen, zie: www.erfgoedjuzt.nl. Erfgoed Juzt is nu gevestigd in een pand op het voormalige Lievenshove terrein in Oosterhout.

In de jaren 30 van de vorige eeuw werd het R.K. kleuterhuis gevestigd aan de Bredaseweg op de gemeentegrens van Rijsbergen en Breda. Een bestaande villa werd door een glazen gang verbonden met een paviljoen. De verbetering van de gezondheid van de bleekneusjes stond toen centraal.

In de jaren 70 kreeg de verzorging van kinderen een meer pedagogisch karakter. Er vonden diverse fusies en naamsveranderingen plaats. Helaas is in 2020 aan de geschiedenis van Juzt op deze locatie een einde gekomen.

De expositie bevat prachtige foto’s, voorwerpen, bouwtekeningen, plattegronden e.d. over de bijna 87-jarige periode dat de Krabbebossen bewoond werd door bleekneusjes en bengeltjes.

1 augustus
14:00 t/m 17:00