Dichter Dean Bowen op de Oude Buisse Heide

13 september — 10:00

Tijdens Open Monumentendag op zondag 13 september 2020 opent Natuurmonumenten de deuren van haar cultuurhistorische gebouwen op de Oude Buisse Heide (Achtmaal). Dichter Dean Bowen start elke gidstocht met een performance.

In opdracht van Stichting Tilt en het Prins Bernhard Cultuurfonds verbleef Dean Bowen, de stadsdichter van Rotterdam, een week in het voormalige buitenverblijf van dichteres Henriette Roland Holst op de Oude Buisse Heide. Deze ervaring resulteerde in een prachtige nieuwe dichtbundel die ook op 13 september gepresenteerd wordt. In Achtmaal speurde Bowen naar de geest van Roland Holst. Niet met kaarsjes en occulte techniek, maar wandelend over het landgoed de Oude Buisse Heide. Zo ontdekte hij at het met hem doet om letterlijk in haar voetsporen te treden. De stilte die rond Henriëttes Angorahoeve heerst, maakt Bowen onzeker. “Ik leef in een omgeving waar continu geluid is en beweging. De stilte vind ik moeilijk. Zelfs een beetje intimiderend. Tegelijk is het goed mijn leven een week lang radicaal om te gooien. Het biedt ruimte uit te zoeken wat omgeving met je doet. Geeft misschien nieuwe inzichten.” Zijn ervaringen op de Oude Buisse Heide resulteerde in de dichtbundel ‘Ik vond geen spoken in Achtmaal’

Tijdens Open Monumentendag starten de gidstochten met een intiem optreden van Dean Bowen (15 minuten), daarna vertelt de gids al wandelend meer over het landgoed en de panden. Dit gebeurt in selecte gezelschappen om alle corona-maatregelen te handhaven.

Over Landgoed Oude Buisse Heide Landgoed Oude Buisse Heide was het zomerverblijf van echtpaar Roland Holst. Beeldend kunstenaar Richard en schrijfster en politica Henriette Roland Holst (1869-1952) vonden hier rust en inspiratie. De gebouwen op de Oude Buisse Heide zijn onlosmakelijk verbonden zijn met het echtpaar Roland Holst. De Herenkamer, Angorahoeve en Atelier zijn allemaal op 13 september te bezichtigen. In 1945 schonk Henriette dit bijzondere natuurgebied aan Natuurmonumenten. En tot op de dag van vandaag is het landgoed een inspiratiebron voor velen.

Kijk voor meer informatie en inschrijven op: www.nm.nl/dean-bowen.
Kaartjes: € 10,00. Voor leden van Natuurmonumenten: € 7,00.
Meer natuurbelevingstips op 13 september in dit mooie gebied: Op pad met kinderen: speuren in het bos (start om 10.00 uur en 14.00 uur).

Workshop dichten bij het Atelier (vanaf 10.00 uur).Alle activiteiten gaan langs de tuin van de Angorahoeve, waar een imposant bosbouwpaard te bewonderen is en waar je kan zien hoe een paard gekocht wordt op een authentieke paardenmarkt. Reserveren is verplicht.

www.natuurmonumenten.nl/openmonumentendag