Loading Events

« Terug

  • This event has passed.

Dag van de verborgen verzamelingen

26 juli, 2015 — 10:00 t/m 17:00

Tijdens de Verzamelingendag van Heemkundekring ‘De Drie Heerlijkheden’ in het Vincent van GoghHuis wordt een nieuw ontdekte prent van Klein-Zundert gepresenteerd. Het gaat om een 18e eeuwse aquarel van Dirk Verrijk (1734-1786) waarop de kerk van Klein-Zundert staat afgebeeld. Tevens wordt een onbekende tekening van Nicolaas Wicart (1748-1815) van ‘’t Ruïn en Dorp Zundert’ geëxposeerd. De twee ontdekkingen maken deel uit van de verzameling oude prenten, foto’s, ansichten en documenten van Oud Zundert die door verzamelaar Arjan Bakx bijeen is gebracht. Een ruime selectie uit zijn collectie wordt samen met een keuze uit de verzameling van Johan Voeten tijdens de Zundertse Verzamelingendag aan het publiek getoond.
Dirk Verrijk (1734-1786) was een topografisch tekenaar die veel dorpen in de Baronie van Breda op schetsen en aquarellen heeft vastgelegd. In 1777 verbleef hij langere tijd in Zundert voor een opdracht van kamerschilderingen in de huidige R.K. pastorie. Hij heeft toen ook een uitgebreide reeks schetsen en uitgewertke aquarellen gemaakt in de gemeente Zundert met daarop afgebeeld de dorpskernen van Zundert, Klein-Zundert, Wernhout en Rijsbergen. Een aquarel van de Molenstraat in Zundert, waarop het oorspronkelijke geboortehuis van Vincent van Gogh zichtbaar is, is te zien in de vaste presentatie in het Van GoghHuis. Op de nieuw ontdekte aquarel is de (verdwenen) Sint Willibrorduskerk aan de Raamberg in Klein-Zundert afgebeeld. De schets waarop deze aquarel is gebaseerd, was reeds bekend uit een schetsboek in de collectie van het Museum Arnhem. De aquarel die Verrijk naar aanleiding van deze schets heeft gemaakt was tot op heden onbekend. Verzamelaar Arjan Bakx kocht hem onlangs bij een kunsthandel in Breda.

Nicolaas Wicart (1748-1815) was een porseleinschilder en landschapstekenaar die veel reisde door Midden- en Zuid-Nederland. Zijn topografisch werk is voornamelijk uitgevoerd in grisaille (gewassen inkttekening in zwart-wit tonen). Hij heeft verschillende landschappen afgebeeld in de omgeving van Rijsbergen en Zundert, doorgaans gezichten van de omgeving met het dorp op de achtergrond. Op de voorgrond zijn vaak ruïnes te zien. Die vormen eerder een romantisch element dan een historisch juiste weergave. In het geval van de inkttekening ‘’t Ruïn en Dorp Zundert’ is dan ook niet met zekerheid vast te stellen om welk gebouw het gaat en of dat er wel heeft gestaan. De tot nog toe onbekende prent verscheen onlangs op de veiling bij Bubb Kuyper in Haarlem. Daar is hij door verzamelaar Bakx aangekocht.

Deze expositie is geopend van 10.00 tot 17.00 uur en gratis toegankelijk.

Details

Date:
26 juli, 2015
Time:
10:00 t/m 17:00

Venue

van GoghKamer
Markt 26-27
Zundert,
+ Google Map
Phone:
0765978590
Website:
www.vangoghhuis.com