Loading Events

« Terug

  • This event has passed.

Bloemencorso Zundert

6 september, 2015 t/m 7 september, 2015

Corsoolifanttijger
In Zundert strijden twintig buurtschappen jaarlijks met elkaar om de ereprijs voor de mooiste corsowagen. Het corso is niet-commercieel en het organiseren van het evenement, het bouwen van de wagens en het kweken van de dahlia’s is allemaal vrijwilligerswerk. Het corso bestaat sinds 1936 en heeft een rijke geschiedenis, vol folklore en sterke verhalen. Corso in Zundert is verslavend. Elke keer opnieuw krijgt het corsovirus generaties jonge en oude Zundertenaren in zijn greep. Er is niet aan te ontkomen, maar dat willen we ook niet. Dat is het geheim van ons corso.
We bouwen onze corsowagens gedurende de zomermaanden. Elke buurtschap heeft een grote tent waarin de wagen gebouwd wordt. Daarnaast kweken de buurtschappen zelf dahlia’s voor de wagens. Het aanbrengen van de dahlia’s gebeurt in het laatste, hectische weekend direct voor het corso. De bloemen blijven immers maar een paar dagen goed. Per buurtschap werken honderden mensen om de monsterklus te klaren. Zundert leeft voor het corso. Duizenden vrijwilligers hebben het corso als hun levenswijze en spenderen hun zomervakantie om de schitterende dahliareuzen op tijd en zo goed mogelijk af te krijgen. Bouwers en ontwerpers van de wagens krijgen het corso met de paplepel ingegoten. In een sympathieke competitie gaan ze jaarlijks met elkaar de strijd aan. Het wedstrijdelement is niet meer weg te denken uit het corso.
De corsostoet trekt door Zundert op de eerste zondag van september. Het is een dag vol vermoeidheid van het zware weekend, en vol spanning en emotie want nog tijdens de stoet wordt de uitslag bekendgemaakt. Alleen de winnende wagen mag stoppen op de Markt voor de hoofdtribune. Dat moment is de climax van het corso, de ‘Zundertse jubel’ waarin de bouwers van de winnende buurtschap in een vreugdeuitbarsting hun overwinning vieren.

Details

Start:
6 september, 2015
End:
7 september, 2015
Website:
www.corsozundert.nl

Organizer

Corso Zundert

Venue

centrum Zundert
Zundert, + Google Map