Loading Events

« Terug

  • This event has passed.

Atelier en Herenkamer open op Monumentendag:

15 september, 2019 — 11:00

| Free

Open Monumentendag op de Oude Buisse Heide bij Achtmaal
Speciaal voor Open Monumentendag opent Natuurmonumenten op zondag 15 september de deuren van het Atelier, de Herenkamer en de schuren. Deze cultuurschatten staan op landgoed de Oude Buisse Heide bij Achtmaal. Dit jaar staat het thema ‘Plekken van Plezier’ centraal. De verrassende verhalen die daarbij horen, komen aan bod op deze dag. De toegang is gratis.
Voel je even te gast op het magische landgoed dat ooit van kunstenaarsechtpaar Henriëtte en Richard Roland Holst was. Drink bijvoorbeeld een kopje thee in het sfeervolle theekoepeltje. Ondertussen kunnen kinderen hutten bouwen en vertellen boswachters en gidsen meer over de natuur en de geschiedenis van het landgoed. In de Herenkamer, waar vroeger tot diep in de nacht werd gepraat over kunst en politiek, kun je zelf bladeren door het gastenboek van echtpaar Roland Holst. Het Van Goghhuis heeft een gedigitaliseerde versie van dit boek beschikbaar gesteld. Het staat vol teksten en aantekeningen van dichteres Henriëtte Roland Holst zelf en foto’s van zo’n tweehonderd gasten.
Activiteiten
Naast de landgoedeigenaren hebben ook boeren en arbeiders hun sporen achtergelaten op de Oude Buisse Heide. Geheel in traditie hoe vroeger werd gewerkt in het bos en op het land, is een imposant bosbouwpaard te bewonderen. Ook is er groente en fruit te koop uit Engels Hof, de moestuin van het aangrenzende landgoed Wallsteijn. Of kijk en eet mee met buitenkok André de With van Outdoor Travel Roosendaal tijdens de demonstratie ‘buiten koken’.
Kunst
Kunst is onlosmakelijk verbonden met het landgoed. Speciaal tijdens Open Monumentendag is naast de Herenkamer, het Atelier opengesteld. Ontworpen door Margaret Staal-Kropholler, de eerste vrouwelijke architect van Nederland. Leer meer over architectonische hoogstandjes en de natuur in de omgeving via een speciale fietstocht die vertrekt vanuit Roosendaal. In de schuren en omgeving is werk van de kunstenaars Anna Lange, Bert Schoeren, Pjotr van Leeuwen en Renée Bus te zien in het kader van het project Landkunst. Orkest Smidje Verholen zorgt voor hyperlokale muziek, met een eindconcert aan het eind van de middag.
Parkeren en huifkar
Een huifkar van pendelt vanuit de cultuurhistorische gebouwen naar herberg ‘t Pannehûske en weer terug. Onderweg geniet je op deze authentieke wijze van de prachtige landgoederen. Je kunt parkeren bij de openbare parkeerplaats nabij de Herenkamer, Roosendaalsebaan 19 Achtmaal. Of bij ‘t Pannehûske, Roosendaalsebaan 4, 4885 JK, Achtmaal.


Over Natuurmonumenten
Natuurmonumenten is een vereniging van ruim 719.000 leden en donateurs en meer dan 200.000 kinderen die lid zijn van OERRR. Zij delen een gezamenlijk doel: het behoud van natuur in Nederland. Daarom beheert Natuurmonumenten 371 natuurgebieden met een gezamenlijke oppervlakte van 107.000 hectare.

Details

Date:
15 september, 2019
Time:
11:00
Cost:
Free
Website:
https://www.natuurmonumenten.nl/Open-Monumentendag