VVV ZUNDERT

076-5978590 | VVV Nieuwsbrief

Wandeling met gids op de Pannenhoef

Met zijn vennen, beekjes, heidevelden en turfvaarten is de Pannenhoef een van de meest diverse natuurgebieden in de omgeving.

De kern van het landgoed met de zwarte schuur, boswachterswoningen, villa en bakhuisje doen herinneren aan de tijden dat de regenten uit Breda hier hun buitenverblijf hadden. De Pannenhoef behoorde in de Gouden Eeuw tot de uitgestrekte bezittingen van de Bredase regentenfamilie Snellen, waar ook de Moeren, Eldert en Buisse Heide deel van uitmaakten.
De rijkdom en status van deze regenten kwam uit de turf en moernering, waaraan de Pannenhoef een belangrijke bijdrage leverde. De turfvaart naar Breda doorkruist het landgoed nog steeds in volle glorie.

Eén van de vele vennen, de Lokker, was in de crisisperiode van de 20-er en 30-er jaren van de vorige eeuw ingericht als zwem- en roeivijver en is nu een afgesloten rustgebied voor de bijzondere diersoorten, die hier nog veelvuldig voorkomen. Ree en vos kennen een behoorlijke populatie en de diversiteit aan vogels en planten is enorm. Twee vogelkijkhutten geven u de mogelijkheid dit in alle rust te bekijken.

Laat U door de gids meenemen op een tocht door het verleden, maar geniet van het vele natuurlijk schoon wat dit gebied nu nog  te bieden heeft.

Wandeling door landgoed de Pannenhoef
Duur: 2 uur.
Lengte: ca. 5 km
Kosten gids:

  • groep van 9 personen € 60,-
  • 10 tot maximaal 20 personen € 80,-

Start: parkeerplaats De Bak, Ettensebaan, Rijsbergen

Voor meer informatie en reserveringen: VVV Zundert tel. 076-5978590 of vvv@vangoghhuis.com